Lasser

Als allround lasser kun je werken bij bijvoorbeeld een scheepswerf, een machinefabriek of op een constructiewerkplaats. Alle bedrijven die technische producten maken, hebben een lasser in dienst. Je werk bestaat uit het verbinden van onderdelen door samensmelting. Je draagt goede bescherming, zoals een las helm en brandveilige kleding. Als lasser heb je een goed technisch inzicht en twee rechterhanden. Je kunt zelfstandig werken en vindt het niet erg om vies te worden tijdens het werk.

Verspaner

Als verspaner werk je bij een onderhoudswerkplaats, reparatiewerkplaats of een fabriek waar ze gereedschap maken. Je houdt je bezig met (computergestuurde) machines zoals een freesbank of draaibank, om voorwerpen van metaal te maken. Meestal krijg je een opdracht met een werktekening van een manager. Als je met een computergestuurde machine werkt dan moet je de computer programmeren zodat deze de bewerkingen van de machine aan het metaal automatisch stuurt. Wanneer je werkt zonder een computergestuurde machine dan moet je zelf beitels uitkiezen en een metaalbewerkingsmachine instellen. Je moet rekening houden met afwijkingen. Daarnaast moet je afvalmateriaal afvoeren en de machines onderhouden.

De verspaner moet technisch en ruimtelijk inzicht hebben zodat je werktekeningen begrijpt en kan lezen. Je moet nauwkeurig kunnen werken zodat er weinig materiaal verloren gaat. Daarnaast moet je handig zijn en geconcentreerd kunnen werken.

Bankwerker

Een bankwerker werkt met diverse soorten onderdelen, bouwproducten of gebruiksvoorwerpen. Het  kan gaan om aanpassingen, fabricage of montage van de onderdelen. Een bankwerker krijgt een bouwtekening of andere specificaties aangeleverd en dient deze vervolgens uit te voeren.

Als bankwerker moet je diverse soorten werkzaamheden kunnen uitvoeren. Werkzaamheden zoals: zagen, boren, vijlen, lassen, solderen en meten.

Bij de werkzaamheden van de bankwerker gaat het vaak om precisie werk zoals het maken en aanpassen van kleine onderdelen van machines, de zogenaamde micromechanica. In dit geval werkt de bankwerker met specifieke (fabricage)software. Een andere veel voorkomende taak van de bankwerker is het fabriceren van diverse hulpstukken en gereedschappen.  Naast het maken van onderdelen en gereedschappen zijn er ook bankwerkers die verantwoordelijk zijn voor de controle van de gemaakte producten. In dit geval dient de bankwerker de specificaties te controleren en er voor te zorgen dat het productieproces goed verloopt. In alle gevallen is de bankwerker een belangrijk onderdeel van het fabricage of montageproces.

Een bankwerker werkt doorgaans in de bouw of metaalindustrie. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld machinefabrieken, bouw en constructie bedrijven of aan metaal zetterijen.

Betonstaalvlechter 

Een betonstaalvlechter of ijzervlechter is een bouwvakker die op de bouwplaats wapening maakt voor betonconstructies zoals: funderingen, vloeren, wanden, kolommen of lateien .

De vlechter maakt wapeningstaven op maat door deze te knippen en te buigen. Hierna worden de verschillende wapeningsdelen door middel van ijzerdraad met elkaar verbonden (gevlochten).

Vaak wordt de wapening in de werkplaats voorgefabriceerd in elementen en op de bouwplaats aangeleverd. De vlechter zorgt daar dan voor de assemblage van de verschillende elementen.

Vlechters werken vaak samen met de betontimmermannen die voor de bekisting zorgen.