INTERIEURBOUWER

 

Een interieurbouwer kan ook onder het beroep timmerman zelf vallen. Het beroep interieurbouwer is een heel nauwkeurig vak en zeker niet voor iedere timmerman geschikt. Komt normaal timmerwerk al precies, het werk van een interieurbouwer komt echt op de millimeter. Een interieurbouwer werkt dan ook niet op een bouwplaats maar meer in winkels of kantoren die ingericht moeten worden. Iedere winkel of kantoor is anders van maat en hiervoor moeten dan ook vaak balies of kasten op maat gemaakt worden.

Maar ook in woningen kan een interieurbouwer werken. Als een opdrachtgever een bijzondere keuken wenst dan kan de interieurbouwer die maken. Vaak worden dit soort zaken wel in een werkplaats gemaakt en later op locatie geplaatst. Om een goed interieurbouwer te worden moet de timmerman veel verstand hebben van materialen en hoe ze het best verwerkt kunnen worden. De ene keer moet iets gefineerd worden en de andere keer zal er een mooi stuk hout bewerkt moeten worden tot iets. Dit moet allemaal heel precies en nauwkeurig gedaan worden.

Een interieurbouwer kan bijvoorbeeld van een winkelketen de opdracht krijgen om al hun winkels opnieuw in te richten. Vaak zijn deze winkels qua uitstraling wel het zelfde maar niet qua afmetingen. In iedere winkel moet de interieurbouwer dan bijvoorbeeld kasten of balies op maat maken. Een interieurbouwer kan vaak ook meubels op maat maken en hier op een bijzondere manier iets moois van maken. Het vak bestaat dan ook uit veel meten en controleren. Een interieurbouwer moet voor zijn werkzaamheden ook goed van een tekening kunnen lezen.

Een interieurbouwer zal veel met machinale houtbewerking bezig zijn zoals het profileren van hout, het zagen van hout, het vrezen van hout en het schaven van hout om zijn werkzaamheden uit te kunnen uitvoeren. Een veelvoorkomend materiaal wat gebruikt wordt in de interieurbouw is fineer.

Als interieurbouwer is het goed kunnen overleggen met diverse partijen, zoals architecten en opdrachtgevers, erg belangrijk. Ook het werken onder een hoge tijdsdruk komt vaak voor, omdat een winkel of kantoor snel open moet. Vaak werkt de interieurbouwer op veel verschillende locaties en zelfs in het buitenland. Wie interieurbouwer wil worden zal erg nauwkeurig moeten werken en liefde voor het vak moeten hebben.

Ook is er een brede kennis nodig van de diverse materialen waar een interieurbouwer mee te maken krijgt. Een interieurbouwer werkt vaak met meer materialen dan een normale timmerman, zoals fineer en dure meubels van hout. Maar ook het afplakken van platen met folie, zoals een beletleraar doet, komt voor bij een interieurbouwer. Het is dan ook echt belangrijk dat een interieurbouwer op de millimeter nauwkeurig kan werken om tot een mooi resultaat te kunnen komen.

 INTERIEURBOUWER WORDEN

Een opleiding tot interieurbouwer begint vaak met een opleiding tot timmerman waarna de richting interieurbouwer gekozen kan worden. De volgorde is dan ook vaak gezel timmerman en vervolgens voorgezet timmerman. Het beroep interieurbouwer is alleen geschikt voor diegene die heel precies kunnen werken en veel geduld kunnen opbrengen. Het beroep interieurbouwer heeft veel raakvlakken met dat van een meubelmaker en jachtbouwer.

Het werk van een interieurbouwer is niet voor iedereen weggelegd, omdat men nauwkeurig moet kunnen werken en het resultaat altijd goed en netjes moet zijn. Een opdrachtgever geeft vaak veel geld uit aan een mooi interieur, en dit moet dan ook perfect zijn. Een interieurbouwer werkt vaak vanaf een goedgekeurde tekening, waarop het ontwerp getekend is en alle maten en materialen bekend zijn. Vaak wordt het interieur in een werkplaats gemaakt en op locatie in elkaar gezet door de timmerman. De interieurbouwer werkt in de werkplaats met veel verschillende soorten machines en gereedschappen om zijn werk te kunnen doen. Vooral wanneer er meerdere exemplaren van iets gebouwd moeten worden wordt eerst een proefopstelling gemaakt door de interieurbouwer, zodat de opdrachtgever kan komen kijken om zijn goedkeuring te geven. Als de goedkeuring er dan eenmaal is kunnen ze in de werkplaats echt gaan bouwen.

 OPLEIDINGEN TOT INTERIEURBOUWER

Een opleiding tot interieurbouwer begint vaak met de opleiding tot timmerman, waarna de richting interieurbouwer gekozen kan worden. De opleiding duurt afhankelijk van het niveau twee tot vier jaar, waarin vier dagen gewerkt zal worden en de leerling één dag naar school gaat voor de theorie. Tijdens de opleiding zal de leerling verschillende examens afleggen, die gezamenlijk het diploma vormen. Tijdens de opleiding wordt de leerling bekend gemaakt met alle verschillende houtherwerkingsmachines en materialen die gebruikt worden. Ook leert de leerling verschillende technieken, zoals het fineren van meubels. Een interieurbouwer is doorgaans werkzaam bij een interieurbedrijf. De werkzaamheden kunnen bij het bedrijf in de werkplaats plaats vinden. Het werk wordt vervolgens opgebouwd op locatie.

 COMPETENTIES INTERIEURBOUWER

Als interieurbouwer is het erg belangrijk dat er nauwkeurig gewerkt kan worden, en dat de interieurbouwer goed kan tekening lezen. De opdrachten zijn vaak heel specifiek en zijn altijd maatwerk. Denk aan het maken van een balie voor een bedrijf of een apart plafond. Het werken als interieurbouwer is niet te vergelijken met dat van een timmerman, omdat het veel fijner is. De gemaakte werkstukken moeten door de interieurbouwer perfect afgewerkt worden. Vaak is het nodig om ook verlichting of stroom weg te werken in de gemaakte werkstukken. Ook het werken met gehard glas zal als interieurbouwer vaak voorkomen.

 


 

IJZERWERKER SCHEEPSBOUW

 

Als ijzerwerker in de scheepvaart houd jij je bezig met het uitvoeren van werkzaamheden ten behoeve van reparatie en/of vernieuwing van onderdelen aan schepen en staalconstructies. Je kunt aan de hand van een tekening scheeps – of andere constructies op maat maken met behulp van meetgereedschappen. Daarnaast behoort het voorbewerken van lasnaden d.m.v. branden en slijpen tot je werkzaamheden, kun je hechten en korte lassen leggen.

 


Ships_Hero_SS_Catherine2800x724

Uniworld-River-Countess-Lobby-08203-2500x1250 ss catherine                              SS_Catherine_-_Leo_3325381k

Dit is de SS Catherine : op dit schip hebben onze interieurbouwers aan het interieur mee gebouwd en gemonteerd.

 


 

UW_Hero_SS_MariaTheresa2800x724 willemsen

uw-mt-lobby-08720-1 ss maria theresa                   Maria-Theresa-Suite

Dit is de SS Maria-Theresa op dit schip hebben onze interieurbouwers aan het interieur mee gebouwd en gemonteerd.

 


 

AMELS-180-superjacht

amels 180 achter                        amels 180 interieur

Dit is de Amels 180 : op dit jacht hebben onze interieurbouwers aan het interieur mee gebouwd en gemonteerd.

 


 

Amels 272

amels 272 zijkant      amels 272 interieur

Dit is de Amels 272 : op dit super jacht hebben onze interieurbouwers  aan het interieur mee gebouwd en gemonteerd.    

 


                                                                                                    

BIJOUX yacht MOONEN

Bijoux extrieur                                  Bijoux moonen extrieur

Dit is de Bijoux op dit schip hebben onze interieurbouwers aan het interieur en exterieur mee gebouwd en gemonteerd.